Ljubov Lizunova előzetes letartóztatásban

Ljubov Lizunova, 17 éves anarchista, akit egy graffiti miatt terrorizmussal vádolnak, április 11-én háziőrizetét előzetes letartóztatásra szigorították. A hatóság ezt szükséges megelőző intézkedésnek nevezte. Ezt egy levélből tudjuk, amelyet az ügy egy másik vádlottja, a szintén anarchista Alekszandr Snezhkovnak küldött: „Ljubát szintén letartóztatták. A tizedik osztályt egy előzetes letartóztatási központban fogja befejezni” – írta Snezhkov a távol-kelet oroszországi Csitában lévő előzetes letartóztatásból. Ljubov egyik rokona szerint megszegte a házi őrizetet, mivel egy alkalommal két órás késéssel érkezett haza.

Az OVD-Info szerint Snezhkovot és Lizunovát egy „Halál a rezsimre” graffiti miatt üldözik, és azzal vádolják, hogy „jóváhagyták” a katonai nyilvántartó és toborzó irodák felgyújtását. Január 12-én és 13-án vették őrizetbe őket Irkutszkban és Omszkban. A fiatalok ellen egyszerre három cikkely alapján indult büntetőeljárás: terrorista tevékenységre való felbujtás (a büntető törvénykönyv 205. cikkének (2) bekezdése), szélsőségesség (a büntető törvénykönyv 280. cikke) és politikai gyűlölettel motivált vandalizmus (a büntető törvénykönyv 214. cikkének 2. része). Vlagyiszlav Visnyevszkij is érintett az ügyben; tavaly októberben került fel a Rosfinmonitoring „szélsőségesek listájára”, ahol Snezhkov és Lizunova 2022 óta szerepel. A hivatalos szervek szerint Snezhkov megpróbálta elhagyni Oroszországot.

2022 februárja óta több mint 850 ember vált vádlottá olyan büntetőügyekben, amelyeket az Ukrajnával folytatott háború elleni tiltakozás és direkt akciók miatt indítottak.

Tavaly augusztusban a novoszibirszki Dmitrij Kozlovot ennek az ügynek a részeként keresték meg. Megkérdezték tőle, hogy nyújtott-e segítséget Snezhkovnak „illegális mozgásához”. A holmiját elkobozták, és a házkutatást követő kihallgatáson azt mondták neki, hogy az Anarchista Fekete Keresztet „Ukrajna szponzorálja”. Ez természetesen hazugság. A nyomozók a kihallgatás során fenyegetéssel és fizikai bántalmazással is próbálták vallomásra bírni.

A kihallgatás után Kozlovot „elvitték” más, ugyanazon a napon őrizetbe vett személyekhez: kiderült, hogy egyikük egy transznemű nő (feltehetően a háborúellenes táviratcsatorna ügyében őrizetbe vett Mira Luscsajeva) és a barátnője. Kozlovnak azt mondták, hogy ha szexuális aktust hajt végre velük, akkor nem kerül börtönbe. Dmitríj ezt megtagadta, később a hatóságok szabadon engedték.

Az Irkutszki Anarchista Fekete Kereszt telegram csatornája itt.

Alexander Snezhkovnak itt tudsz levelet írni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük