Június 11. Nemzetközi Szolidaritás Napja a hosszú idejű börtönbüntetésre ítélt anarchista foglyokkal

Oroszország

Az ukrajnai háború harmadik évében az oroszországi anarchista mozgalom kilátásai egyre sötétebbnek tűnnek. Néhány nagyvárosban még mindig lehet ugyan rendezvényeket szervezni az anarchista történelemről vagy kultúráról, de a fontos és aktuális témákat szigorúan tiltják minden nyilvános rendezvényen, a tiltás megszegése súlyos következményekkel járna. Az anarchista agitáció nagy része csak névtelenül terjedhet az interneten és az utcán.

A hatóságok az anarchista fogolyszolidaritás ( Anarchista Fekete Kereszt) betiltására is készülnek. Februárban az Egyesült Államokban tevékenykedő Anarchista Fekete Kereszt Szövetséget (ABCF) az orosz hatóságok „nemkívánatos szervezetnek” bélyegezték. Egy „nemkívánatos szervezet” finanszírozása  hat év börtönbüntetéssel járhat. Az összegtől függetlenül az anaygi támogatás is annak minősül, azaz egy 5 dolláros utalásért 5 év börtönt is kaphat, aki támogatja az ABCF-et . Az amerikai föderációnak nincsenek közvetlen oroszországi részlegei, de valószínű, hogy ennek a lépésnek az a célja, hogy az Oroszországban tevékenykedő anarchista Fekete Kereszt csoportokat célba vegyék.

2024. február 21. Anton Zscskov háborúellenes aktivistát, akit 10 évre ítéltek el a Moszkva központjában egy rendőrségi épület ellen végrehajtott háborúellenes Molotov-koktél akció miatt, megkínozták a szibériai Krasznojarszk börtönében, mielőtt a távolabbi büntetőtelepre szállították. A kínzás során többek között az anarchista Fekete Keresztről vallatták. Zscskov nem anarchista, de letartóztatásának korai szakaszában az Anarchista Fekete Kereszt próbált segítséget nyújtani neki. Jelenleg a Szolidaritás Zóna, egy antiautoritárius kezdeményezés támogatja őt, amely a háborúellenes közvetlen akciót folytató foglyokat támogatja. Zsukov kínvallatása újabb jele annak, hogy az orosz hatóságok az ABC csoportokat tervezik célba venni, és ezen figyelmeztető jelek miatt az Moszkvai Anarchista Fekete Kereszt (ABC Moscow)  úgy döntött, hogy elhagyja Oroszországot, és emigrációból működik.

A Szolidaritási Zóna jelenleg kb. 20 háborúellenes közvetlen akcióban fogva tartott embernek biztosít ügyvédeket, és további tucatnyi ember ügyét próbálja nyomon követni. A hadsereg, a rendőrség vagy az infrastruktúra elleni gyújtogatásban részt vevő foglyokat általában nem támogatják a nagyobb emberi jogi szervezetek.

A Szolidaritási Zóna által ügyvédekkel támogatott foglyok közül ketten anarchisták, de egyiküket sem ítélték még el. Azonban nincs kétség afelől, hogy mindkettőjüket el fogják ítélni, és hogy hosszabb idejű börtönbüntetésre ítélik őket. Az orosz bíróságokon az elítélési arány több mint 99%.

Az első közülük Alekszej Rozhkov, az egyik első ember, aki Oroszországban közvetlen akciót hajtott végre az ukrajnai háború elleni tiltakozásként. 2022. március 11-én, 15 nappal a háború kezdete után Molotov-koktéllal megtámadott egy katonai sorozási irodát Jekatyerinburg városának egyik külvárosában az Urál-hegységben, azonnal letartóztatták. A bírósági eljárás során 2022 őszén szabadon engedték, mivel a vádak nem voltak súlyosak, és sikerült megszöknie Kirgizisztánba, ahonnan 2023 májusában illegálisan visszatoloncolták Oroszországba. Oroszországba visszatérve több terrorista bűncselekménnyel vádolták meg, és most akár 30 év börtönbüntetésre is számíthat.

A második anarchista, háborúellenes fogoly, akit a Szolidaritás Zóna támogat, Ruszlan Sziddiqui, akit 2023. november végén tartóztattak le a Moszkvától 180 km-re délkeletre fekvő Rjazan városában. Azzal vádolják, hogy november 11-én kisiklatott egy tehervonatot, és hogy 2023. július 20-án dróntámadást hajtott végre a Rjazanyi területen lévő Djazilevo repülőtér ellen. Terrorista bűncselekményekkel vádolják, és akár 30 évet is tölthet börtönben.

Független kampányt szerveztek öt uráli és szibériai anarchista és antifasiszta támogatására: Deniz Aidyn, Yuri Neznamov, Daniil Chertykov, Nikita Oleinik és Roman Paklin. Őket 2022. augusztus 30-31-én tartóztatták le, és terrorista szervezet létrehozásával, a biztonsági szolgálat (FSZB) és a vasút irodáinak felrobbantására tett kísérlettel vádolják őket. Az üggyel kapcsolatos bizonyítékok kétes értékűek, többnyire kínzással szerzett vallomásokon alapulnak. Eredetileg Deniz Aidynt Kirill Brikkel együtt tartóztatták le Tyumenben, állítólag egy rögtönzött robbanószerkezetet próbáltak kipróbálni egy erdőben. Sajnos a kínzások után Kirill Brik együttműködő tanú lett, és az ő vallomása miatt fennáll a veszély, hogy az összes többi vádlottat 30 év börtönbüntetésre temetik, Nikita Oleiniket pedig életfogytiglani börtönbüntetés fenyegeti, mint a csoport állítólagos „vezetőjét”.

Néhány anarchista már a háború előtt is börtönben ült. Azat Miftakhov anarchista matematikusnak tavaly szeptember 4-én kellett volna szabadulnia, miután letöltötte 6 éves büntetését, amelyet egy moszkvai anarchista akcióért kapott, amelynek során füstbombát dobtak a kormányzó Egységes Oroszország párt épületébe. Miftakhovot azonban a börtön kapujában őrizetbe vették „terrorizmus igazolásának” koholt ügyével, mivel a többi fogvatartottal folytatott beszélgetés során Mihail Zhlobitski anarchista robbantót támogató megjegyzéseket tett. Végül 2024. március 28-án Azat Miftakhov újabb 4 év börtönbüntetést kapott, ami azt jelenti, hogy összesen majdnem egy évtizedet fog börtönben tölteni.

Az anarchisták elleni első, terrorizmus miatti koholt ügy a 2017-2018-ban letartóztatott penzai és szentpétervári anarchisták hálózati ügye volt. A börtönbüntetésre ítélt 10 embert azzal gyanúsították, hogy felkelésre készülő földalatti anarchista szervezetet hoztak létre, noha bizonyított akcióra nem került sor. Az elítéltek közül 3 már szabadult, 7-en még mindig börtönben vannak, közülük 6 fő szerepel a Moszkvai Anarchista Fekete Kereszt fogolylistáján: Viktor Filinkov (7 évre ítélték), Vaszilij Kuksov (9 évre ítélték), Mihail Kulkov (10 évre ítélték), Andrej Csernov (14 évre ítélték), Ilja Shakurszkij (16 évre ítélték) és Dmitrij Pchelintsev (19 évre ítélték). A hetedik elítéltet, Maxim Ivankin-t idén februárban 24 év börtönbüntetésre ítélték két barátja kettős gyilkossága miatt, akik vele együtt kábítószerrel kapcsolatos vádak miatt szökésben voltak. A moszkvai anarchista Fekete Kereszt hitelesnek tartja az Ivankin elleni tanúvallomásokat, és megvonta tőle a támogatását, bár a Hálózat-ügyben hozott ítélete koholt.

A cikkben említett valamennyi személy jelenlegi börtöncíme elérhető [lásd June11.noblogs.org/prisoners]. Felhívjuk a figyelmet, hogy minden levelet csak orosz nyelven kell elküldeni – gépi fordítást is használhat. Emellett több ország is leállította a postai szolgáltatást Oroszországgal. Ha az Ön országában leállt a postai szolgáltatás, a leveleket az ABC Moszkva e-mail címén, a abc-msk@riseup.net e-mail címen keresztül is továbbíthatja.

Írország

A szolidaritási tevékenység folytatódik az írországi és a világ más részein élő anarchista és antifasiszta foglyokkal.  Aktívan segítünk felhívni a figyelmet az anarchisták és antifasiszták állami bebörtönzésére és fogva tartására előláncos tiltakozással és a közösségi médiában.  Honlapunk címe: www.abcireland.wordpress.com

Továbbra is támogatjuk az ír anarchista fogoly John Paul Wootton-t.  John Paul nemrég váltott börtönt, és mindenkitől szívesen fogadja a támogató és szolidaritást kifejező leveleket, képeslapokat.  John Paul része a Craigavon Two-nak, amelyhez Brendan McConnville is tartozik, akik családjukkal együtt továbbra is harcolnak a jogtalan bebörtönzésük és a brit állam által elkövetett újabb súlyos igazságtalanság ellen.

USA

Közel tíz év után Eric King végre szabadon engedték, dolgozik és családjával él Coloradóban. Jennifer Rose-t egy női intézetbe helyezték át. Marius Masont visszaszállították Texasba. Bill Dunne-t átszállították, hogy megkezdhesse a rákkezelését. Michael Kimble továbbra is szervezi és támogatja a többi queer foglyot az alabamai börtönben,. Sean Swain nemrég ünnepelte a The Final Straw rádióműsor 10. évfordulóját. Malik Muhammad a ramadán alatti böjtölés megtorlásaként elkülönítésben rekedt. Sokan közülük továbbra is hozzájárulnak a Fire Ant című anarchista rabfolyóirathoz.

Szerte az USA-ban továbbra is durva elnyomás történik az olyan ökölógiai és földvédő küzdelmek ellenében, mint a Stop Cop City – nem csak Atlantában, hanem bárhol, ahol szolidaritási akciókat tartottak. Fokozódik az elnyomása azoknak, akik ellenállnak a Mountain Valley Pipeline-nak, akik résztvevői a Palesztin Szolidaritási megmozdulásoknak, akik a transzfóbia ellen harcolnak, és a queer emberek társadalmi elfogadottságáért, és azok ellen, akik a hamis “terhességi krízis  központok”ellen lépnek fel. Folytatódnak az éhségsztrájkok és a zavargások a bevándorlók fogva tartására szolgáló létesítményekben és börtönökben országszerte.

Indonézia

A Serikat Tahanan (Büntetés-végrehajtás közi Fogoly Szövetség) az Indonéziában fogva tartott, önkényuralom-ellenes politikai foglyok szervezete, amelyet hivatalosan 2023. július 17-én alapítottak. A szervezetet fogvatartottak, valamint börtönön kívüli elvtársak irányítják. Kettős struktúrával működik, nevezetesen a szakszervezet tagjai (rabok), ahol a döntéshozatali folyamatok zajlanak, és egy kinti szolidaritási csoport, amely támogatja az igényeket és elvégzi azokat a munkákat, amelyeket a börtönből nem lehet elvégezni. Jelenleg az ST nyolc fogvatartottat képvisel, a terrorizmusnak minősített gyújtogatási ügyektől kezdve a lázadásra való felbujtásért elkövetett vandalizmuson át a marihuána és más típusú kábítószer-fogyasztásig. Ezen kívül az ST a szakszervezeti aktivisták, a mezőgazdasági kistermelők és a kilakoltatás ellen küzdő fogvatartottak mellett is kiállt.

A fogvatartottak által elfogadott szervezeti státusznak megfelelően a Serikat Tahanan a következő célokkal alakult meg:

1. Támogatás nyújtása az erőszak, zsarolás és egyéb fenyegetések eseteiben, amelyeket a szakszervezeti tagok a börtönbüntetésük letöltése során tapasztaltak.

2. A fogvatartottak jogaiért folytatott  kampányok az emberi jogok nemzetközi szabályozásainak betartásáért.

3. Kampány a börtönök dekriminalizálásáért és eltörléséért.

4. A fogvatartottak oktatásának megszervezése beszélgetéseken keresztül, valamint a börtönök folyamatos ellátása könyvekkel.

5. Olyan média kialakítása, amely láthatóvá teszi a rabok törekvéseit és meghatározza a rabmozgalom irányát.

6. A szolidaritás kiterjesztése minden osztályharcos fogollyal és társadalmi aktivistával, akiket kriminalizáltak.

7. Tiltakozások szervezése egy fogvatartási központban / börtönben, ha szükségesnek ítélik.

Kövess minket az Instagramon keresztül: @serikattahanan, Email: serikattahanan@riseup.net.

*Ha szeretnél egy frissítést küldeni a régiódról vagy projektedről, írj nekünk a June11th@riseup.net e-mail címre.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük